Ni se tot flutura de ceva vreme ideea nevoii de stat MINIMAL, pentru ca nu este asa, statul saracul nu mai poate cu atatia "intinde mana" la generozitatea lui. Nu mai comentez ca in aceasta categorie sunt inclusi si pensionarii care nu intind mana ci din contra isi cer inapoi contributiile..
Exista totusi o problema!
De multi ani incoace statul externalizeaza "in numele administrarii mai apropiate de cetatean" serviciu dupa serviciu ce statea in seama lui, catre comunitatile locale uitand ca aceste servicii sunt doar o parte din ecuatie. A doua parte din ecuatie este sursa de venituri pe care bineinteles ar prefera s-o pastreze in gestiune proprie ca doar nu este prost sa externalizeze si resursele. Adica cu alte cuvinte ia tu adiministratie locala cheltuielile cu: scoli, sanatate, social, dar lasa la mine STAT veniturile majore din TVA, accize, impozite pe salarii, dividende, profit cca. 35% din tot ce se misca in tara asta, si din cand in cand daca am chef iti voi aloca eu fonduri dupa niste criterii opace, adanc colorate eventual portocaliu (ca e de sezon).
Este evident ca in lipsa fondurilor, comunitatile locale sunt dinamitate, este evident ca daca fondurile se aduna la Bucuresti si se intorc la Piatra Neamt (pentru ca Oprescu e de-al lor iar Pinalti e de-al nostru) avem o problema! Majora chiar!
Daca pana acum asa zisele reforme au fost tintite cand intr-o categorie sociala cand in alta cu o atenta invrajbire a diverselor categorii socioprofesionale, de data asta sistemul sanitar ne priveste pe toti. De la patron la pensionar, de la bugetar la privat. Pe toti ne ia SMURD-ul din fiarele contorsionate ale masinilor facute zob pe mirificele sosele ale patriei, si de data asta conteaza fiecare secunda de interventie.
De aici rezulta si manifestatiile. Unele pasnice, iar altele ... anarhice!
Anarhia in acest context nu are decat sa infloreasca, pentru ca se ridica just intrebarea: Daca tu (stat) nu-mi oferi nimic sau mai bine zis, ai vrea sa nu-mi mai oferi nimic eu (contribuabil) de ce sa te mai platesc!?
Toata lumea este de accord ca sistemul sanitar trebuie regandit, redimensionat si relegiferat pe niste fundamente solide fezabile economic. Dar in acest sir de evenimente primul pas este sa fie REGANDIT. Peste asta se pare ca au sarit guvernantii. Concluzia domnului Basescu ca toata lumea este de acord cu sistemul actual este hilara, absurda si marlaneasca. Cand toata lumea vrea o schimbare tu apari si spui "inteleg ca toata lumea este multumita de sistemul actual, ii cer lacheului de serviciu sa retraga discutia asupra legii" nu poate fi considerata decat marlanie. Se traduce mai degraba asa "Nu v-a convenit cum vreau eu, inseamna ca va place ce aveti deja!".
STATUL MINIMAL implica federalizare. Federalizare inseamna ca doar o parte din taxe se duc pe calea statului marea majoritate ramanand la indemana comunitatilor locale, reintorcandu-se catre contribuabil prin servicii cu calitate direct proportionala cu contributia. Ce facem in acest caz cu regiunile subdezvoltate?! Sa presupunem ca mi-am platit toate taxele la Bucuresti unde avem un sistem de ambulanta pus la punct, dar "viteza excesiva" de 80 Km/ora ma plaseaza intr-o epava la Bacau, si pentru ca Bacauanii nu au avut o economie infloritoare nu prea au nici ambulante. NASOL! Federalizarea este ok dar atunci cand ai zone dezvoltate similar cu economii locale similare! Nu prea este cazul inca, si din pacate nu o sa fie nici de acum incolo pentru o perioada de timp semnificativa.
mă, nu mă pricep, dar din câte cunosc există deja servicii de urgenţă private, da? Am avut şi eu necazuri şi am sunat atât la 112, dar şi la puls sau bgs. Depinde de caz. Nu zic că serviciul de urgenţă trebuie musai externalizat, dar e bine că am de unde alege.
RăspundețiȘtergereLa accidente de maşină, când îţi rămâne mâncarea în gât, când simţi că te ia infarctul, e limpede că suni la 112 că smurd-ul e cel mai bine pregătit. În alte situaţii, că se simte mamaie rău şi trebuie să îi facă o injecţie, am avut mai mult succes cu ăilalţi. Nu chemi smurd-ul să îţi dea o aspirină, dar dacă ai de unde, chemi pulsul, plăteşti şi poţi să ceri şi un masaj, dacă asta intră în atribuţiile lor.
Aşa şi cu spitalul. Te duci frumos la urgenţă sau la universitar, dacă ai probleme nasoale. Dacă vrei să naşti prin cezariană în regim hotelier, dai 9000 de lei şi mergi la un spital privat. Nu ai bani să mergi acolo? Nu te lasă nimeni în stradă, poţi să mergi la Filantropia sau la Giuleşti, nu sunt aceleaşi condiţii dar actul medical e acelaşi, dincolo de faptul că îţi aduci tu pansament, tampoane şi ce îţi mai trebuie.
Salut Dragos,
ȘtergereProblema de fond este ca se incearca impunerea obligatiei fara asigurarea resursei financiare, pentru ca dupaceea se se arate cu degetul catre primariile subfinantate in general ale opozitiei, iar in contrapartida acolo unde primarii sunt de la putere sa se vada ce bine au ales cetatenii.