vineri, 18 octombrie 2013

Oare cum miros gazele de sist explorate prin teleportare!?



L-am vazut aseara pe Ponta uitandu-se fix in ochiul camerei si fara sa clipeasca ne-a spus ca se minte si se dezinformeaza pentru ca fracturarea se face la -3000 m iar panza freatica este la doar -100-150 m si ca atare nu se poate pune problema contaminarii panzei de apa freatica. (stike one)

In aceeasi emisiune TV dl Ponta a explicat ca nu se poate ca cineva sa ingradeasca accesul la o proprietate privata (strike two) si de aici necesitatea interventiei jandarmilor … “pentru ca unde e lege nu e tocmeala”. In Romania…!? Ma faci sa rad domnule Prim Ministru.

Continuand tirada dl. Ponta ne informeaza ca trebuie sa ne asumam dezvoltarea Romaniei (n-am inteles cine ne asumam) si trebuie sa luam in calcul beneficiile si riscurile.

O s-o iau in sens invers pentru ca se ridica niste intrebari foarte simple. Cine ne asumam? Cum ne asumam? Cine are beneficiile si cine are riscurile?

Despre asumare banuiesc ca ar trebui sa ne gandim ca statul isi asuma! Dar oare isi asuma!? Eu inteleg ca statul tinde sa devina minimal conform Presedentiei dar si faptic reducandu-se de la an la an serviciile pe care ar trebui sa le presteze statul (sanatate, invatamant, armata, etc). Din cate inteleg de la curtea de conturi se fura cam 40% din veniturile statului.

Deci ca ne asumam cade, pentru ca in Romania se moare pe capete de la banale cancere care in vest sunt tratate in proportii de peste 85%. Serviciile medicale nu sunt capabile sa asigure materiale pentru o banala operatie de apendectomie dar vor fi capabile sa lupte cu o epidemie de cancere de tot felul!? Eu cred ca mai degraba cetateanul se va trezi cu o lista si mai scurta de operatii medicale decontate.

Ajungem la beneficii si riscuri. In mod sigur cei care protesteaza (pe buna dreptate) nu vor vedea mari beneficii dar vor simtii riscurile in intreaga lor deplinatate. Iar aberatia proprietatii … Atunci cand sonda se poate duce in orice directie pe lungimi de km putem discuta despre proprietatea palmei de pamant de la suprafata, vecina cu satul la cateva sute de metrii?!

O sonda de -3000 m foloseste minim 7.56 milioane de litri de apa si “doar” 80 de tone de substante chimice din care unele cu puternic impact carciogen. Din cele 80 de tone raman in subsol minim 25% (in statele capabile sa faca o urmarire corecta a proceselor tehnologice dar aici discutam de Romania tara in care cu cativa arginti cumperi pe oricine).

De unde se ia apa?! Probabil ca nu o sa o aduca cu cisternele si si mai probabil este ca satenii ii vor simtii lipsa.

Nu am discutat despre un accident si daca cineva urmareste atent ce se intampla in SUA o sa vada ca nu sunt chiar lipsite de incidente aceste exploatari.

Ajungand la primul punct, sa-i explice cineva domnului Ponta ca pentru a da o gaura pana la -3000 in lipsa teleportarii este obligatoriu sa penetrezi toate straturile de la 0 la -3000 deci implicit si pe cel de la -100 care pare intangibil. Daca domnul Ponta ar fi citit si altceva decat documentatia pusa la dispozitie de beneficiarul real al exploatarii sa-i spunem pe nume “Chevron” ar fi constatat ca lichidul se baga pe sus si ajunge pana jos, ... jos de tot iar uneori cand gazele vor sa iasa angreneaza acest lichid intr-o draguta refulare, care uneori are forta de a arunca prin aer camioane si utilaje de sute de tone ca pe niste jucarii.

Se marseaza pe independenta energetica (deja obtinuta prin exploatarile din platforma continentala care stau sa inceapa) si suntem dusi cu zaharelul ca o sa scada pretul gazelor. O sa scada in aceeasi masura in care scad preturile titeiului si cresc accizele intr-o asemenea masura incat nu mai conteaza. Iar independenta energetica… suntem independenti energetic domnule Prim Ministru pentru ca exportam energie electrica. Este suficient sa schimbati legislatia astfel incat populatia sa poata trece de la incalzire pe gaze naturale la incalzire pe energie electrica unde avem supraproductie si continuam sa deschidem unitati producatoare noi peste tot in tara.

Ca o concluzie personala, intr-un stat corupt pana in maduva oaselor, care se straduieste sa-si reduca toate cheltuielile, in plus furand 40% din incasari nu vad de ce s-ar lasa acei oameni calcati in picioare de jandarmi.

P.S. exista in Bucuresti o fosta intreprindere de stat numita Acumulatorul care a poluat zona cu metale grele, mai ales plumb. De peste 20 de ani statul care-si “asuma” nu reuseste sa ecologizeze cateva maidane care pentru a fixa plumbul in sol nu aveau nevoie decat de ceva iarba. Sunt sigur ca de data asta va fi altfel mai ales daca privesti din Maiami sau Florida cum sunt otraviti sistematic niste desculti la cateva mii de km distanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu